mainImage

Nijpende 'woonsituatie' van Angelique leidt tot Kamervragen

15 december 2021, 22:17 uur
Lokaal

De wooncrises in Nederland viert al langere tijd hoogtij. In Spijkenisse is er momenteel een groot acuut probleem voor alleenstaande moeder Angelique Tazelaar (31) en haar dochtertje Jaelynn van 11 maanden oud. De inwoonster uit Sterrenkwartier staat komende week op straat en weet niet meer welke kant zij op moet. De lokale politieke partij 'Belang van Nissewaard' van fractievoorzitter Peter van der Velden is voor haar in de bres gesprongen en krijgt inmiddels ook hulp vanuit Den Haag. Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) gaat donderdag officieel op landelijk niveau schriftelijke vragen stellen aan het kabinet over haar precaire woonsituatie, die uiteraard niet op zichzelf staat. Het Kamerlid eist opheldering van het kabinet van het uit huis plaatsen van een moeder:"Schandalig," reageerde Van Haga in een eerste korte reactie.

Blij van haar situatie wordt ze niet, maar de steun van onder andere 'Belang van Nissewaard' - de situatie van Angelique kwam via Henny Houps (inmiddels nummer 2 op de kandidatenlijst red.) bij de partij terecht - biedt haar enige vorm van troost. "En ik voel mij eindelijk gehoord," stelt ze. Angelique Tazelaar (31) is in de afgelopen week uitgegroeid tot een bekende Spijkenisser. Niet door iets bijzonders, maar juist door haar nijpende woonsituatie. De alleenstaande moeder woont met haar dochtertje Jaelynn in een woning aan de Neptunusstraat in Spijkenisse. Alleen haar woning gaat tegen de vlakte. "Ik heb destijds, toen ik nog zonder kindje was, zelf bewust getekend voor deze anti-kraak woning. Hierdoor had ik eindelijk mijn gewenste onderdak, maar met anti-kraak is de regel dat het panden zijn die worden gesloopt en dan moet je er gewoon uit," blikt ze kort terug. "Maar ik raakte onverwachts zwanger en heb nu een kleine van elf maanden oud. Daardoor kan de verhuurder van de anti-kraak woningen niets betekenen." Een andere regel is immers dat kinderen niet mogen worden ingeschreven op dit soort woonadressen. En daar wringt de schoen zo enorm. Angelique:"Ik begrijp dat de regels er zijn, maar je mag toch nooit op straat belanden met een kindje?"

Geen urgentie
Tazelaar trok direct alle registers open, toen zij hoorde dat haar woning wordt gesloopt. "Ik heb overal aangeklopt. Denk aan maatschappelijk werk, de gemeente Nissewaard zelf, het jeugdloket, ik kan nog wel even doorgaan. Maar overal kreeg ik nul op rekest," legt ze uit. Ze komt zelfs niet voor urgentie niet in aanmerking. "Het komt er op neer dat ik niet voldoe aan de voorwaarden voor urgentie. Dus ook die kans was direct uit zicht." Alle hulplijnen die ze raadpleegde, bracht geen soelaas. Zelfs hulp vragen aan verantwoordelijk wethouder zorg en welzijn, te weten Léon Soeterboek van ONS, leverde tot op heden geen oplossing op. "Tot op dit moment is er nog altijd geen contact geweest. Het zou hem sieren om een keer persoonlijk contact op te nemen om mijn situatie te bespreken. Mijn situatie staat ook gewoon niet op zichzelf. De wooncrisis in Nissewaard is er echt. Een voorbeeld: waar vier flats van 200 woningen per stuk worden gesloopt, worden er in totaal 200 voor teruggebouwd. Hoe dan?" De moeder uit Spijkenisse zit inmiddels met de handen in het haar, en extra pijnlijk is uiteraard dat het net gebeurd voor de feestdagen. "Daar ben ik sowieso niet mee bezig. Het enige dat ik weet is dat ik vanaf komende dinsdag officieel op straat sta. En dat doet pijn."

Belang
De situatie van Angeliqe en Jaelynn trok de aandacht van de nieuwe lokale politieke partij 'Belang van Nissewaard' door een tip van partijlid Henny Houps. Fractievoorzitter Peter van der Velden trok het lot van moeder en kind aan en stelde vorige week nog vragen tijdens de laatste online raadsvergadering. Daarin zette wethouder Léon Soeterboek Van der Velden weg als 'leugenaar'. "Ik heb er nadien gewoon slecht van geslapen," licht Van der Velden toe. Zijn partij richt zich op de wooncrisis en hanteert als standpunt bijvoorbeeld 'bouw sociale huurwoningen voor de eigen inwoners'. "En daarom is dit zo'n schrijnend voorbeeld dat de eigen inwoners in de kou worden gezet. Ik kan er met mijn pet niet bij. Feit blijft wel dat er voor Angelique een oplossing moet komen en daarom gaan wij voorop in de strijd."

Kamer
Van der Velden heeft inmiddels contact gelegd met Kamerlid Wybren van Haga van BVNL in Den Haag. Het Kamerlid wil opheldering van het kabinet, omdat deze situatie 'een schande is'. "Donderdag worden er officiële schriftelijke vragen ingediend door hem in de hoop dat er aandacht komt voor deze situatie en gelijke gevallen. Dit kan echt niet in zo'n welvarend land als Nederland," stelt Van der Velden. Angelique is dankbaar voor de genomen moeite. "Ik voel mij oprecht nu door iemand gehoord en er is veel op mij afgekomen. En er zal nog meer volgen, maar ik ben blij met de steun en hoop dat dit een opening biedt voor een aanstaande oplossing." Voorlopig heeft de alleenstaande moeder een noodoplossing gevonden, maar dat is niet makkelijk. "Ik logeer de komende tijd her en der, maar dat is niet de ideale oplossing voor een moeder met kind. De kleine wordt elders ingeschreven zodat de dagelijkse zorg door kan gaan. Maar wat moet ik anders? Ik hoop op een snelle oplossing."

Gemeente
Inzake de kwestie van Angelique en Jealynn reageerde de gemeente Nissewaard kort op vragen van deze redactie. "De gemeente is bekend met de situatie van deze inwoonster," laat een woordvoerder weten. "Mevrouw Tazelaar wordt of is zelfs al benaderd met de uitnodiging om met de gemeente weer in gesprek te gaan." Maar of de gemeente iets kan betekenen voor haar, laat de gemeente in het midden. "Wij kunnen niet ingaan op individuele gevallen," stelt de woordvoerder, die wel duidelijk maakt dat de kans nog niet helemaal verkeken is. "Wij proberen inwoners altijd zo goed mogelijk binnen onze mogelijkheden te helpen en geven hen daarbij tips en adviezen. We nodigen mevrouw Tazelaar nogmaals uit voor een gesprek - wellicht is dat al gebeurd - om samen met haar de mogelijkheden te bekijken, hoe we haar zo snel mogelijk met haar zoektocht naar een nieuwe woning zo goed mogelijk kunnen helpen en ondersteunen." Wordt vervolgd.


Foto: Digitaal Dagblad