mainImage

Kritiek op Advocaat: 'Zo praat je toch niet over spelers'

29 september 2020, 00:35 uur
Sport

De denigrerende uitspraken van Dick Advocaat over de Slowaakse spits Róbert Boženík en enkele andere jeugdspelers van Feyenoord hebben de coach van de Rotterdammers er niet populairder op gemaakt. Op socialmedia moet hij de eerste zware kritiek verduren sinds zijn komst in De Kuip een jaar geleden: geen psycholoog, geen people manager, geen bouwer, geen clubman en geen fijne collega. In een notendop zijn dit de verwijten die hij naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Maar Advocaat kreeg gisteravond ook in familiair verband bij Veronica Inside de kat. Met name van Wim Kieft, die het gedrag van de Feyenoord-trainer na afloop van de wedstrijd tegen ADO Den Haag “een slecht voorteken vond.”

Advocaat vindt de tot nu toe goed scorende spits Boženík “helemaal niks”, zei René van der Gijp en dat zijn in het openbaar uitspraken die “niet erg handig zijn”, voegde Kieft eraan toe. “Alles kan beter”, zei Advocaat over de jonge spits. “En zulke dingen zeg je als trainer natuurlijk niet over je eigen spelers”, was globaal de mening van de voetbaltafel. “Maar ja als ze er bij Feyenoord vanuit zijn gegaan dat Advocaat een trainer is die jonge spelers wil doorontwikkelen dan hebben ze het fout. Advocaat wil per direct een goed voetballend elftal”, aldus Johan Derksen.

“Jullie moeten nou eens ophouden over jeugdspelers, want die zijn niet goed genoeg voor het eerste elftal. En ik ga geen dugout vullen voor het opvullen. Die plek moet verdiend worden”, was de strekking van de mening die Advocaat zondag na afloop van de wedstrijd tegen ADO bij de persconferentie.

“Je zal maar een van die jeugdspelers zijn”, vond Kieft, die niet eens weet dat het vertrek van Summerville naar Leeds United aan deze anti jeugdvisie van Dick Advocaat ten grondslag ligt. Ook in Summerville zag hij het niet zitten. Te klein, zei hij. Pech alleen voor Feyenoord dat de op Varkenoord opgeleide buitenspeler dit ter oren was gekomen.

Hetzelfde harde oordeel heeft de Feyenoord-trainer ook over de behendige en talentvolle linksbuiten Azarkan, in wie men het op Varkenoord en in wie ook technisch-manager Arnesen het daarentegen wel ziet zitten. ‘’Let op en vrees’’, laten supporters weten, want ‘’het enthousiasme waarmee Arnesen in de afgelopen anderhalve maand het onder 21-elftal heeft aangevuld is ook al een doorn in het oog van de kleine generaal.’’

‘’Hij is niet ontspannen. Hij lacht niet’’, vond René van der Gijp. ‘’Hij moet maar weer gauw hier aan tafel komen.’’


Foto: ANP