mainImage

Amateurvoetbal gaat ook zonder publiek gewoon door

29 september 2020, 13:52 uur
Sport

Het amateurvoetbal gaat gewoon door, ook nu de komende drie weken geen publiek is toegestaan langs de lijn en de sportkantines dicht moeten blijven. De KNVB vindt het belangrijk dat er gesport kan blijven worden. Na de persconferentie van maandag werd gesproken over het mogelijk stilleggen van de amateurcompetities gedurende drie weken, maar dinsdag besloot de KNVB dat alle competities doorgaan.

"We gaan ervan uit dat als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

De nieuwe maatregelen gaan dinsdag om 18.00 uur in en vanaf dan mag er geen publiek meer bij sportwedstrijden zijn. De KNVB hoopt de clubs woensdag meer duidelijkheid te geven over wat dit precies betekent. De overheid heeft al laten weten dat de rijdende ouders van kinderen tot en met 17 jaar bij uitwedstrijden wél het terrein van de tegenstander op mogen, de ouders van het thuisspelende jeugdteam niet. De maatregelen gelden vooralsnog tot en met dinsdag 20 oktober.

"Het belangrijkste is dat er gesport kan blijven worden, voor de sport, voor de clubs en voor de spelers", aldus de KNVB. "Het is namelijk veilig en verantwoord om te voetballen. Dat vindt niet alleen de KNVB, dat vinden NOC*NSF en alle sportbonden in Nederland. Bewegen is gezond en belangrijk in deze tijd. Alle competities, veld- en zaalvoetbal, blijven dan ook de komende drie weken doorgaan volgens het huidige speelschema."

Het sluiten van de sportkantines heeft wel financiële gevolgen voor de clubs en verenigingen. De baromzet is voor veel clubs de belangrijkste bron van inkomsten. "Dat deze nieuwe maatregelen, ondanks complimenten van de minister-president aan de sport, zijn genomen, is een enorm zware klap voor alle verenigingen en de vrijwilligers die keihard werken om een veilige situatie voor haar leden te creëren", zegt Van der Zee. "We zijn blij dat we kunnen blijven voetballen, maar dit heeft wel enorme financiële consequenties voor de clubs en doet het verenigingsleven onwijs veel pijn."

De KNVB en sportkoepel NOC*NSF hopen dat de overheid met financiële compensatie of een extra steunpakket komt voor de sportverenigingen.


Door: ANP | Foto: Pixabay