Nissewaards Dagblad | Voormalige douanier uit Barendrecht aangehouden om lekken
mainImage

Voormalige douanier uit Barendrecht aangehouden om lekken

23 september 2021, 10:41 uur
Rotterdam & Regio

Een reeds veroordeelde voormalige douanier uit Barendrecht is donderdag opnieuw aangehouden, omdat hij nu ook wordt verdacht van het lekken van informatie aan criminelen. De Rijksrecherche is hierop een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart, maakte het OM bekend.

De ex-douanier zou informatie hebben doorgespeeld over controles van specifieke ladingen in de haven van Rotterdam. Daarnaast zou hij gegevens hebben gelekt over de importgeschiedenis van bedrijven. Ook zou hij informatie hebben gedeeld over risicoprofielen van ladingen, waarmee een inschatting kon worden gemaakt over havencontroles.

De 27-jarige verdachte werd vorig jaar ook al aangehouden. Hij is op 4 maart van dit jaar door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en valsheid in geschrifte. In dat onderzoek was ook een Sky Ecc-telefoon in beslag genomen, waarop een beveiligde chat-app staat. De nieuwe verdenking is gebaseerd op de inhoud van de onderschepte berichten. Tijdens zijn strafzaak in het voorjaar was de inhoud van de chats nog niet beschikbaar.