Nissewaards Dagblad | Rotterdam verwacht vlammende start voor stadseconomie
mainImage

Rotterdam verwacht vlammende start voor stadseconomie

16 juni 2021, 11:39 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

door Jim Friederich

Het lijkt er langzaam maar zeker op dat het beter gaat met de economie in Rotterdam. Het college van B&W - dat het afgelopen anderhalf jaar oneindig diepe zakken leek te hebben als het om steunmaatregelen gaat - verwacht dat de dalende trend doorbroken is en het vanaf nu alleen nog maar beter kan gaan.

Het aantal werkzoekenden in Rotterdam steeg in de eerste maanden van dit jaar door de coronacrisis, maar minder hard dan vooraf gedacht. Tot en met april 2021 is het aantal bijstandsuitkeringen ten opzichte van de beginstand 2021 met 406 uitkeringen gestegen naar 36.609. De stijging vond vooral plaats in januari en februari maar lijkt de laatste maanden te stabiliseren. Nu het einde van de crisis inzicht is, wel men op het stadhuis vooral banen gaan creëren.

Blijven investeren in de werkzoekenden is steeds het credo geweest. Daarvoor zijn de afgelopen maanden verschillende initiatieven in gang gezet. Zoals het project ‘Nieuwe energie voor de bouw’. Dat is onderdeel van het Leerwerkakkoord Bouw en Techniek en bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar zonder startkwalificatie, met een uitkering en/of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar men wist door middel van andere trajecten ook mensen naar stabielere branches te begeleiden.

Nu het beter lijkt te gaan moet men doorpakken, vindt verantwoordelijk wethouder Richard Moti (PvdA). ‘’We zien dat pessimisme voorzichtig plaats maakt voor optimisme. Tijdens de crisis zijn we blijven investeren in onze werkzoekenden en hebben we er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat zij klaar staan om weer aan het werk te gaan zodra de economie aantrekt. En daar gaan we ook gewoon mee door. Naast alle initiatieven uit de Leerwerkakkoorden, is er natuurlijk ook het Rotterdams Scholingsfonds waar mensen een voucher kunnen krijgen voor een opleiding. Nu het einde van de crisis in zicht is, hopen we dat we op een kantelpunt staan, waarbij weer meer mensen werk kunnen vinden en niet langer afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.”


Foto: Envato