Nissewaards Dagblad | Razzia Monument Rotterdam komt op de Parkkade, aan de Maas
mainImage

Razzia Monument Rotterdam komt op de Parkkade, aan de Maas

22 september 2021, 13:28 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Het Razzia Monument Rotterdam komt er. Voor het gedenkteken is een plek gereserveerd in het plantsoen aan de Parkkade bij het Van Ommerenhaventje, pal aan de Maas en "ongeveer aan de voet van de Euromast". Dat heeft initiatiefnemer René Versluis bekendgemaakt. Hij is heel blij met de locatie.

Het monument wordt een eerbetoon aan alle 52.000 jongens en mannen uit Rotterdam en Schiedam die tijdens de razzia van Rotterdam op 10 en 11 november 1944 werden opgepakt en weggevoerd. De meesten moesten in Duitsland dwangarbeid verrichten voor de nazi's. Zo’n vijfhonderd van hen overleefden het niet.

Voor deze "dramatische gebeurtenis in de Rotterdamse oorlogsgeschiedenis" bestaat vreemd genoeg nog geen herdenkingsplek, aldus Versluis. Daarom begonnen hij en Jan Willem Cleijpool, beide zonen van dwangarbeiders, een burgerinitiatief om een monument op te richten. Ze maakten een begin met het inzamelen van fondsen, traden in overleg met onder meer de gemeente Rotterdam en vonden in de prominente Rotterdamse zanger en acteur Gerard Cox een ambassadeur.

Het ontwerp van het monument wordt op 10 november gepresenteerd tijdens de Razziaherdenking in De Kuip. Het Feyenoordstadion was destijds een van de twaalf locaties waar duizenden mannen tussen 17 en 40 jaar door de bezetter werden verzameld om op transport te gaan naar werkkampen in Duitsland. Deze razzia wordt sinds 2007 jaarlijks herdacht met een plechtigheid in De Kuip.

Als alles goed gaat, wordt het Razzia Monument tijdens de herdenking in november volgend jaar onthuld. Versluis denkt dat het realiseren van het monument een half miljoen euro zal kosten. Een deel van dat bedrag is al toegezegd door bedrijven, culturele fondsen en particulieren, maar "we zijn er nog niet", zegt hij, dus gaat het werven van donaties voorlopig door.


Door: ANP