mainImage

Barendrecht akkoord met opvang 50 asielzoekers

Burgemeester Govert Veldhuijzen.
26 januari 2022, 10:25 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

Barendrecht gaat op korte termijn 50 asielzoekers opvangen. De noodopvang wordt gerealiseerd aan de Zuider Carnisseweg in Carnisselande, naast de kinderopvang, de scouting en vlakbij de hockeyvereniging. De gemeenteraad ging dinsdagavond unaniem akkoord met het voorstel van B en W.  Barendrecht stelt wel voorwaarden: alle kosten moeten betaald worden door de overheid en het moet gaan om gezinnen met kinderen.

De meeste partijen gingen vorige week tijdens een ingelaste raadsvergadering akkoord. Alleen de VVD en de EVB hadden aanvullende vragen over de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan en daarom werd er dinsdagavond pas in Barendrecht een akkoord gegeven op het verzoek van het rijk om in de Rijnmond-regio 500 asielzoekers op te vangen. Met 50 personen draagt de gemeente Barendrecht voor een periode van vier maanden een ‘collegiaal-steentje’ bij.

Burgemeester Govert Veldhuijzen beloofde er goed op toe te zien dat de afspraken met het COA ten aanzien van de gezinnen wel wordt nagekomen. Het idee van 50 alleenstaanden asielzoekers vlakbij de scouting, de kinderopvang en de hockeyvereniging boezemt toch wel enige angst in. ‘’Als er een bus met alleenstaanden asielzoekers aankomt, dan sturen we die weer terug naar het COA’’, klonk Veldhuijzen resoluut.

Het is een noodopvang voor maximaal 4 maanden en de locatie met flexwoningen is daarna niet beschikbaar als woningruimte voor Barendrechtse woningzoekenden. ‘’Dat heb ik met andere betrokken partijen afgesproken. Het is immers een parkeerterrein’’, aldus Veldhuijzen. ‘’Hooguit zouden we de flexwoningen straks kunnen overnemen om die elders in Barendrecht te gebruiken voor Barendrechtse woningzoekenden, maar dat moeten we tegen die tijd bekijken of dit kan.’’


Foto: VNG