mainImage

Politieke partijen: begrip voor ondernemers Nissewaard

14 januari 2022, 09:38 uur
Lokaal

De lokale coalitiepartijen ONS en PvdA Nissewaard hebben donderdagavond hun zorgen en begrip geuit voor de ondernemers in de Nissewaard. Vrijdag sloot ook oppositiepartij Nissewaard Lokaal zich daar nog bij aan. Er zijn immers geluiden dat sommige winkeliers toch denken aan een heropening, ondanks de op dat moment geldende corona-maatregelen. Het is alleen niet duidelijk om welke ondernemers het allemaal gaat.

ONS

ONS Nissewaard heeft begrip voor deze protestactie. "Het rijk laat naast de winkeliers met name de horeca en de cultuursector in de kou staan door deze schrale versobering van de lockdown. Perspectief voor deze ondernemers ontbreekt," stelt de partij. "Het kabinet moet nu echt met een visie komen voor deze groep Nederlanders die van groot belang is voor de (lokale) economie en werkgelegenheid." De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten red.) heeft immers donderdag een motie aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen om snel werk te maken van perspectief voor deze groep. Hier staat ONS volledig achter. "Uiteraard moeten we ook niet vergeten dat we nog steeds met een pandemie te maken hebben, waarbij de impact op de zorg enorm is. Verwacht van ONS dan ook geen grote quote om makkelijk te scoren, want die woorden kunnen over twee weken alweer achterhaald zijn. Het is ingewikkeld en dat zal het ook nog even blijven. Maar we roepen het kabinet wel op om helderheid en perspectief te verschaffen voor iedereen. Dat zorgt er ook voor dat iedereen zijn/haar eigen steentje bij kan blijven dragen aan de bestrijding van de gevolgen van deze pandemie."

PvdA

Ook de fractie van de PvdA liet van zich horen en pleit voor een verantwoorde heropening. "De PvdA Nissewaard is voor een verantwoorde heropening in plaats van een chaotische lockdown. Wij roepen daarom de gemeente op álle ondernemers te steunen. Nu dit kabinet detailhandel, maar met name de horeca en cultuur in de kou laat staan, zien wij graag een signaal uitgaan van vertrouwen en compassie richting onze ondernemers (mét al hun personeel!) door zaterdag te laten zien dat het wél zou kunnen: verantwoorde heropening. Bij dit signaal past geen handhaving, maar juist solidariteit. Onze steun gaat uit naar de ondernemers."

Nissewaard Lokaal

Ook Nissewaard Lokaal roept burgemeester Foort van Oosten op om winkel- en horeca-ondernemers zaterdag te laten demonstreren met inachttneming van de nu geldende basisregels. De partij snapt de frustratie bij de ondernemers en stelt dat de willekeur aan regels niet meer valt uit te leggen. “Het water staat onze ondernemers aan de lippen,” stelt fractievoorzitter en lijsttrekker Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. “Het is bovendien onbegrijpelijk dat de ene burgemeester wel toestaat om te demonstreren, terwijl de andere halsstarrig vast blijft houden aan de coronaregels. Bovendien is aan onze ondernemers niet uit te leggen waarom hun klanten wel in Brielle terecht kunnen, maar niet hier.” Volgens Nissewaard Lokaal zijn ondernemers de dupe van eerder kabinetsbeleid. Door de verlaging van het aantal IC bedden, staat de zorg in ons land onder grotere druk dan in omliggende landen, vindt Nissewaard Lokaal. “En dat terwijl het kabinet al twee jaar de tijd had om hier iets aan te veranderen,” zegt Hottentot. “Bovendien hebben ondernemers een punt dat zij geen coronabrandhaarden hebben veroorzaakt. Zolang iedereen zich maar aan de regels houdt. Dus afstand houden en mondkapjes dragen." Ook is de partij van mening dat er meer eenduidigheid moet komen in coronabeleid ten opzichte van omliggende landen. “Eerst waren we te laat en liepen we constant achter de feiten aan,” stelt Hottentot. “Tot de meest recente boostercampagne aan toe. En nu slaan we door, door als enige land in Europa in lockdown te gaan, terwijl deze Omikronvariant aantoonbaar minder ziekenhuisopnames oplevert. Het valt niet uit te leggen dat zelfs inwoners uit onze gemeente massaal naar Antwerpen en Gent gaan, maar onze winkeliers dicht moeten blijven. Zelfs op zaterdag. Een dag waarin veel gemeenten wel open winkels toestaan.“

Het college van Nissewaard stelt dat het begrip heeft voor de ondernemers, maar heeft via andere mediakanalen laten weten 'dat de regels wel nageleefd dienen te worden'.


Foto: Digitaal Dagblad