Nissewaards Dagblad | Nissewaard versoepelt Tonk regeling voor bijdrage woonkosten
mainImage

Nissewaard versoepelt Tonk regeling voor bijdrage woonkosten

16 juni 2021, 17:23 uur
Lokaal

De TONK, een financiële bijdrage van het Rijk voor inwoners die vanwege de coronamaatregelen hun woonkosten niet meer kunnen opbrengen, wordt in Nissewaard aangepast. De regeling die in maart van dit jaar is ingevoerd, wordt veel minder aangevraagd dan verwacht. Dit is in het hele land het geval. De gemeente Nissewaard wil meer inwoners en ondernemers financieel ondersteunen en versoepelt daarom de regeling.

Door de coronamaatregelen zijn banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij kunnen moeite hebben om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK. Dit zal mogelijk niet dekkend zijn voor alle bovenmatige woonkosten, maar het kan wel helpen een mogelijke schuldenlast te verminderen.

Nieuw is dat de bijdrage maximaal € 4.500 euro is, in plaats van € 900 euro. Verder wordt de bijdrage nu verstrekt voor woonlasten huur en hypotheek, de premie voor de opstal- of inboedelverzekering, kosten van energie- en watergebruik, de afvalstoffen- en rioolheffing en de onroerendezaakbelasting. Eerder was dit alleen voor huur en servicekosten of hypotheek en VvE-bijdrage. Inwoners die hun maandelijks netto-inkomen met minstens 20% hebben zien dalen, kunnen de bijdrage aanvragen. De bijdrage is belastingvrij en hoeft niet terugbetaald te worden. 

Wethouder Igor Bal: “Als gemeente willen we met deze regeling laagdrempelig en ruimhartig zijn. De TONK aanvragen die we al behandeld hebben worden opnieuw beoordeeld. Als aanvragers recht hebben op een hogere TONK-uitkering, ontvangen zij een nabetaling. Zij hoeven hiervoor geen nieuwe aanvraag te doen.” Het kabinet heeft besloten dat de TONK langer doorloopt. Inwoners kunnen TONK aanvragen tot 1 oktober 2021. Aanvankelijk kon dat tot 1 juli 2021. Voor meer informatie en aanvragen: www.nissewaard.nl/tonk.