Nissewaards Dagblad | Functioneringssluiting Maeslantkering live te volgen
mainImage

Functioneringssluiting Maeslantkering live te volgen

16 september 2020, 11:11 uur
Lokaal

Eénmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering. Deze zogenoemde functioneringssluiting vindt dit jaar plaats op zondag 20 september, vroeg in de ochtend. Op zondagmiddag openen de keringen weer. Deze keringen hebben de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. Het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, biedt bezoekers na reservering rondleidingen aan voor jong en oud. Ook bieden we de fans de sluiting van de Maeslantkering rechtstreeks te volgen via het youtubekanaal van Rijkswaterstaat vanaf half vijf op 20 september.

Klaar voor het stormseizoen

Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Programma

Normaal gesproken is de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering een groot publieksevenement maar vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar helaas niet mogelijk. Toch wilRijkswaterstaat geïnteresseerden, in afgeslankte vorm, de kans geven de Maeslantkering, na reservering, van zeer dichtbij te kunnen komen bekijken. Het bijzondere van deze rondleiding is dat de Maeslantkering op het moment van de rondleiding in het water ligt. Dat komt omdat de kering in de nacht al is gesloten en zondagmiddag weer open zal gaan. De weg/fietspad naar het Keringhuis is hierbij afgesloten voor publiek. Alleen geregistreerde bezoekers kunnen doorrijden.

Rechtstreekse stream van de opening

Omdat er dit jaar vanwege corona geen groot publiek kan worden ontvangen, zenden zij de opening dit jaar rechtstreeks uit via het youtubekanaal (https://www.youtube.com/Rijkswaterstaat) van Rijkswaterstaat vanaf half vijf. Deze beelden omvatten onder andere rechtstreekse dronebeelden van de opening van de Maeslantkering.


Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat