Nissewaards Dagblad | Column Van Wolfswinkel:'Woningbouw op het Delta terrein'
mainImage

Column Van Wolfswinkel:'Woningbouw op het Delta terrein'

9 september 2020, 14:14 uur
Lokaal, Columns

Al meer dan een half jaar, en wellicht langer, circuleren er plannen voor woningbouw op het terrein van het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis in Poortugaal. Een mooie locatie vlak bij de oude Maas en de Rhoonse grienden. Dus wie zou hier niet, qua natuur, willen wonen? Het Delta ziekenhuis bestaat al meer dan 100 jaar en inwoners van het dorp Poortugaal hebben er mee leren omgaan en zijn gewend aan patiënten vanuit dit ziekenhuis die in het dorp een wandeling maken.

Er is echter een grote maar... De populatie van de patiënten op het terrein van Delta is de laatste 20 jaar veranderd en de problematiek rond de veiligheid in en om het terrein is complexer geworden. Zeker ook met de komst van de TBS kliniek de Kijvelanden. Er is een samenwerking tussen Delta en de TBS waar het de behandeling van gedetineerden betreft, die vanuit de TBS behandeld worden in Delta.
Ook veroorzaken patiënten van het ziekenhuis regelmatig overlast vanwege het nuttigen van alcoholische versnaperingen, het zogenaamde zwerversbier, in het centrum van Poortugaal. Alcoholgebruik op het Delta-terrein is ten strengste verboden. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het kopen en nuttigen van alcoholische dranken buiten het terrein getolereerd wordt. Het moet op het Delta terrein dus wel veilig zijn en regels moeten gehandhaafd worden. Dat zijn de belangrijkste voorwaarden, wil er überhaupt over woningbouw gesproken kunnen worden.

Door de gemeente Albrandswaard zijn omwonenden nu gevraagd mee te denken of woningbouw mogelijk is en onder welke voorwaarden. Echter, zolang het veiligheidsissue niet naar behoren is geregeld op en rond het terrein wordt het een lastige discussie en een gemiste kans. In de regel kun je omwonenden maar een beperkt aantal keren vragen om mee te denken met iets waar men huiverig tegenover staat. Dus gemeente Albrandswaard en Delta regel eerst de veiligheid , maak hiervoor een plan en ga dan pas met de omwonenden in gesprek. In Albrandswaard zullen de komende jaren meer dan 1000 woningen gebouwd moeten worden. Dit moet echter wel op een verantwoorde manier gebeuren.