mainImage

Volt haakt in gemeenten af wegens vrouwentekort

23 oktober 2021, 09:32 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De progressieve partij Volt laat in veel steden de gemeenteraadsverkiezingen aan zich voorbijgaan, schrijft De Telegraaf. De nieuwkomer in de Tweede Kamer krijgt niet de kans om zijn landelijke succes volgend jaar overal lokaal te verzilveren. In bijna de helft van de aangekondigde plaatsen haakt de partij af. De reden? Er zijn te weinig 'niet-mannen' te vinden die op de lijst willen.

Volt kondigde afgelopen voorjaar aan mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. In 24 gemeenten zou partij kandidaten voor de raad leveren en daarmee vooral in studentensteden wedijveren met klassieke progressieve partijen als D66 en GL. Maar het lukt Volt in veel gevallen niet om aan de eigen eisen voor diversiteit te voldoen. Op meerdere plekken kampt Volt met een tekort aan (vrouwelijke) kandidaten voor de lijst.

Een Europees kernprincipe van Volt dicteert 'pariteit', dat betekent dat de kandidatenlijsten voor de helft uit mannen en de andere helft uit vrouwen of 'niet-mannen' (zoals transgenders en non-binaire mensen) moet bestaan.

 


Door: ANP