Nissewaards Dagblad | LUMC: huidprik coronavaccin is veilig en effectief
mainImage

LUMC: huidprik coronavaccin is veilig en effectief

16 juni 2021, 14:57 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het toedienen van het Moderna-coronavaccin in de huid in plaats van de spier is veilig en effectief, concludeert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) na een eerste onderzoek. Het voordeel van de huidprik is volgens de onderzoekers dat er een veel kleinere hoeveelheid vaccin nodig is.

"In stadium 1 van ons onderzoek hebben we gezien dat toediening van een tiende van de dosis in de huid veilig is, en dat er zelfs met deze lage dosis bij alle deelnemers antistoffen werden opgewekt, vergelijkbaar met het niveau van iemand die Covid-19 heeft doorgemaakt", zegt Geert Roozen, arts-onderzoeker infectieziekten.

In de huid vaccineren is geen nieuwe techniek, maar het was tot nog toe onbekend of dit ook bij coronavaccins werkt. De onderzoekers ronden nu de tweede fase van het onderzoek af. Daarin stellen ze vast dat ook een vijfde van de dosis veilig is om in de huid toe te dienen.

De wetenschappers zoeken deelnemers voor stadium 3 van de studie. "Hierin kijken we net als in stadium 2 of een vijfde van de normale dosis evenveel antistoffen opwekt als de spierdosis, maar dan bij een grotere groep deelnemers. Omdat de vaccinatiecampagne in Nederland zo goed loopt, is het een uitdaging om nog mensen te vinden die niet gevaccineerd zijn", vertelt Roozen.

Bezorgd dat door de campagne in Nederland de huidvaccinatie overbodig wordt, zijn de onderzoekers niet. "Er is in grote delen van de wereld nog vaccinatieschaarste. Met dezelfde hoeveelheid vaccin kunnen straks vijf keer meer mensen worden gevaccineerd", aldus Anna Roukens, internist-infectioloog en onderzoeksleider.

Voor het laatste deel van het onderzoek hopen de onderzoekers 165 deelnemers te vinden. Aan fase 1 en 2 deden respectievelijk 10 en 30 mensen meer. Naar verwachting wordt het onderzoek na de zomer afgerond.


Door: ANP | Foto: ANP