mainImage

Commerciële coronatesters helpen GGD vanaf woensdag

26 januari 2022, 13:38 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Commerciële testbedrijven voeren vanaf woensdag coronatesten uit voor de GGD'en, die hun maximale capaciteit hebben bereikt. Tot nu toe doen ruim tien testers mee op ongeveer vijftig locaties. Tegen het einde van de week kunnen ze zo'n 50.000 testen per dag uitvoeren, verwacht de Stichting Open Nederland (SON), waarbij de commerciële testbedrijven zich hebben aangesloten.

SON maakt niet bekend om welke testaanbieders het gaat en waar de beschikbare testlocaties zijn. "Mensen moeten nog steeds naar de GGD voor een afspraak en niet direct naar de locatie", aldus een woordvoerder. De commerciële testlocaties worden toegevoegd aan de GGD-systemen en kunnen dus voorgesteld worden wanneer mensen een afspraak willen inplannen.

SON voegt eraan toe dat de commerciële teststraten "straks naar verwachting door vrijwel heel Nederland extra capaciteit kunnen bieden".

De GGD'en zelf testen momenteel zo'n 150.000 mensen per dag. Er zijn meer mensen die zich willen laten testen, maar de capaciteit kan niet worden uitgebreid, omdat de laboratoria niet meer PCR-teststaafjes kunnen analyseren dan ze nu al doen. De commerciële testers gebruiken antigeentesten. Die geven sneller een uitslag, maar zijn wel iets minder betrouwbaar.

Mensen die zich willen laten testen, hoeven daar niet voor te betalen. De testbedrijven krijgen de testmaterialen gratis geleverd en ontvangen daarnaast een vergoeding van 12,77 euro per uitgevoerde test. De locaties moeten daarop zijn ingericht. Zo mogen ze alleen voor de GGD worden gebruikt en niet voor toegangstesten.


Door: ANP