Nissewaards Dagblad | Rotterdammer 81 jaar, vaccineren kon alleen in Den Haag
mainImage

Rotterdammer 81 jaar, vaccineren kon alleen in Den Haag

25 februari 2021, 18:54 uur
Columns

De horeca in Zeeland is net zo getroffen als in heel Nederland, maar op Schouwen kan het meevallen, omdat de omzet vooral gemaakt moet worden in de zomer. De vraag die iedereen bezig houdt, is dus: worden de regels versoepeld of niet?

Op onze camping wordt de horeca geregeld door een enthousiast en ondertussen ook wanhopig echtpaar. Ze hebben afgelopen weekend een foodtruck geopend, waar soep, snacks en blikjes konden worden gekocht. Op dit punt verzamelden zich veel campinggasten om met elkaar op gepaste afstand de ervaringen tijdens de zo abrupt geëindigde winter te bespreken. De soep, blikjes en snacks werden zoveel mogelijk staande genuttigd, maar al snel ging men op banken en hekken zitten.

Een goede vriend merkte op dat dit niet tot besmetting kon leiden volgens de regering. Pas als je voor zo’n bank of hek een tafel zet wordt het klaarblijkelijk gevaarlijk concludeerde hij.

Ik moest om zijn opmerking lachen, want ik zag daardoor ook het potsierlijke van de situatie. De hekken en de banken staan namelijk om een gesloten terras. Daar zaten we dus, buitengewoon moeilijk met soep in de handen op een hek. Een paar meter afstand van een tafel, waar we niet aan mochten zitten, omdat ie op dat terras staat.

Hetzelfde zou kunnen gelden voor de vele strandtenten. Verkopen aan een luik en daarna opeten c.q. drinken op het strand of op één van de banken. Voor de goede orde: afgelopen zomer hield iedereen zich voortreffelijk aan de regels op de toen nog geopende terrassen.

Een andere maatregel waar ik zo mijn bedenkingen bij heb is die waarbij duidelijk blijkt dat de regering haar verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de bevolking merkwaardig interpreteert.

De slijterijen, coffeeshops en tabakszaken zijn namelijk open. Sportscholen, zwembaden en sportclubs zijn gesloten!

Wat voor een signaal gaat hiervan uit? Zuip, blow en rook er maar rustig op los, maar gezond sporten: ho maar, verboden!

Waar ook veel mensen zich aan ergeren is de verkoop van allerlei non food artikelen in de supermarkten. Daar waar kleine winkeliers toch al onderdruk staan van die winkelketens wordt de strijd om het bestaan door de regering wel erg oneerlijk gemaakt. De linkse regering kiest voor het grootkapitaal!

Mijn vrouw en ik behoren tot de risicogroep: boven de zeventig en overgewicht. Daarbij heb ik bronchitis. Dat houdt in, dat we zelf alle maatregelen tot in de puntjes in acht nemen. Ook als we over een jaar of zo gevaccineerd zijn, dan zullen we ik het blijven doen. We vinden eigenlijk ook dat handen schudden en driemaal kussen niet altijd prettig, dus: houden zo wat ons betreft.

Overigens kennen wij de ernst van de situatie. Een kennis van ons, die in alle toonaarden ontkende dat er zo iets als Covid 19 bestond, is aan die “niet bestaande” ziekte bezweken en ook op onze bridgeclub zijn slachtoffers gevallen.

Toch zijn we voor versoepeling van de maatregelen en gunnen jongeren meer vrijheid. We nemen onze eigen verantwoordelijkheid, dat betekent teruggetrokken leven tot we dan uiteindelijk gevaccineerd zijn. Dat gaat trouwens wel wat problemen geven, want onze buurman van éénentachtig, die slecht ter been is, heeft een oproep gehad, dat hij gevaccineerd kan worden: in DEN HAAG! (we wonen op tweehonderd meter van het IJsselland ziekenhuis en een sporthal).

Maar ja, je krijgt de regering c.q. stadsbestuur waar je voor gekozen hebt. Dat geldt niet voor mijn vrouw Nel en mij; ook niet voor mijn buurman weet ik uit betrouwbare bron.