mainImage

Opkoopbescherming tot €355.000 stelt weinig voor

21 november 2021, 14:28 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Het klinkt best een beetje 'links'. VVD-wethouder Bas Kurvers wil per 1 januari 2022 in zestien wijken een zogenoemde opkoopbescherming instellen voor woningen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Gaat om een zelfbewoningsplicht. Wie een appartement of huis koopt, moet er zelf in gaan wonen. Op zich een prima plan om beleggers dwars te zitten en tegelijkertijd starters op de woningmarkt meer kansen te bieden om een huis te kunnen vinden.

Maar de aangekondigde maatregel stelt weinig voor. Dat Rotterdam de grens wil leggen op slechts 355.000 euro, is ronduit bedroevend. Geldt ook niet voor de hele stad. Het zal hooguit een beperkt effect sorteren.

Als een gemeentebestuur er echt voor wil zorgen dat meer starters een woning kunnen kopen in Rotterdam, dan moet je die grens veel hoger leggen. In 020 legt men de lat op 512.000 euro. In Vught of all places zelfs op zes ton.

Is er wellicht een reden waarom Rotterdam niet verder wil gaan dan die 355.000 euro?

Natuurlijk is die er. Maar dat voert niet de boventoon bij de stadsbestuurders aan de Coolsingel 40. Want stel dat je de grens á la Amsterdam in de hele gemeente op meer dan vijf ton legt, dan zullen projectontwikkelaars terughoudender worden om prachtige (?) wolkenkrabbers met dure appartementen te bouwen. Het neerzetten van bijvoorbeeld de Zalmhaventoren of de CoolTower, waarvan een deel van de appartementen onder die prijs zit, zal dan minder interessant worden voor AM Vest of Ballast Nedam. En dat zou een ontwikkeling zijn, waar het Rotterdamse gemeentebestuur niet op zit te wachten.