Nissewaards Dagblad | Feyenoord, Stadhuis, Stadion, D66 en de Gerard Moussaults
mainImage

Feyenoord, Stadhuis, Stadion, D66 en de Gerard Moussaults

29 april 2021, 01:51 uur
Columns

De bouwwereld in Rotterdam, dan moet ik denken aan gezellig koopmanschap, cafés, bierviltjes en ruimdenkendheid als norm.

Hier en daar ook iets baldadigs, dus jongensachtig wildplassen op de bouwplaats. Gulp open, helm op, lachen, veel lachen. Daarna champagne.    

Vóór corona zag ik wel eens zo’n actief groepje bloedgabbers van Dura en Heijmans bij het CHIO toen ze elkaar nog op de schouders mochten slaan. Ook hun mastodonten met een bouwpensioen waar een paard de hik van krijgt. Nog steeds een dikke vinger in de pap.

Bij het CHIO allemaal ook zo dicht mogelijk bij de bar, met die op commando hard meelachende tennisdirecteur van Feyenoord. Allemaal aan het einde van de avond luidruchtig half lam. Geen paard gezien. Ook mij niet.

Ik moest laatst heel erg aan deze bouwmannen denken op de internationale vrouwendag toen mijn favoriete freules van de Rotterdamse fractie van D66 op twitter hun morele zuiverheid mochten posten en hun jongste bierdrinkende raadslid Elene Walgenbach haar afschuw voor opdringerige mannen samenvatte met: ‘Dat ik de leeftijd van je dochter heb, maakt mij niet je lieverd.’

Van alle politieke partijen in Rotterdam zit D66 het diepst in de bouwbarbarij van het nieuwe Feyenoord-stadion: Visser, Berg, Zeegers, Van Gils en de architect Buysen. Daarom is zo’n opmerking van Walgenbach een juweel en een comfortabele geruststelling. Eindelijk een jonge vrouw die zich niet door de dictatuur van de ouwe mannelijke belangenbouwpikorde bij D66 laat beïnvloeden.

Bij het volgende CHIO vragen we haar dan ook plaats te nemen tussen die ouderwets op hun vingers fluitende vastgoedcowboys aan de bar. Lijkt me een leuke avond. Ook Christine Eskes van het CDA erbij. Die is fan van Visser en het nieuwe stadion, maar verder heel gezellig. Ik vraag ook Johan Derksem om wat joviale sneeren uit te delen. En wie weet is het geriatrische Feyenoord-nieuwbouwduo Moussault en Van Well er ook. Zij komen voor in het boek over de excelterroristen, waar je als raadslid of COR-lid geen deel van wilt uitmaken.

Ik zie er naar uit: een leuk nieuw CHIO-avondje. Met gevoel voor humor breng ik dan de Feyenoord-historicus Jan de Knecht mee. Macht en tegenmacht. 

Gisteravond appte Ard Buysen (D66) mij waarom ik zo rabiaat tegen een nieuw stadion ben. Die had het dus óók al niet begrepen. Daarom nog één keer: alleen de betaald voetbaltak Feyenoord moet aan een nieuw stadion aantoonbaar veel geld kunnen verdienen. Dus niet die bouwwereld met zijn volgdieren.

En de Gerard Moussaults van de bvo Feyenoord moeten dat niet bevorderen, want die weten net als de beslissende jonge raadsleden in Rotterdam niet eens wie Piet Kruiver, Cor Veldhoen en Eddie Treijtel waren. De naam Ernst Happel verbonden ze tijdens een quizz aan een kunstschilder. Dat zijn historisch hele gevaarlijke mannen dus, die in staat zijn bouwjongens af te likken en zoals de Moussaults alleen maar een functie bij de bvo hebben om hun selfies met Berghuis, Kuyt en Van Persie met hun familie te kunnen delen.

Get-get-get-verdemme. 

Ik heb trouwens nog een tip voor het stadsbestuur, dat zo graag het best beveiligde voetbalstadion van Europa wil. Laat het investeringsmemorandum van Carl Berg links liggen. Doe net alsof het niet bestaat. Het is komedie. Het is een vod. Truc 11. Ouwe bezoekers van de Kuip weten wat dat betekent. Doe het radicaal anders: bouw dat nieuwe stadion zelf, en vraag daarna aan de voetbaltak van Feyenoord jaarlijks een redelijke huur. Pas vervolgens naar goed geweten de subsidies voor Sparta en Excelsior in verhouding aan en u bent in één klap van alle gezeik af.

Kosten? Veel. Maar bezien in het licht van wat de gemeente Rotterdam nu uit haar groene fondsen laat slurpen: een bedrag van niks.

In Madrid doen ze dit als sinds het tijdperk van Di Stefano.