Nissewaards Dagblad | Afspraken HvH en Feyenoord City met voeten getreden
mainImage

Afspraken HvH en Feyenoord City met voeten getreden

24 januari 2021, 19:27 uur
Columns

Iedere partij schrijft verkiezingsprogramma’s. Dat daar dikwijls weinig van terug te vinden is na de verkiezingen heeft twee redenen. Eén: je komt niet in het college of kabinet. Twee: je zit met zes partijen in de coalitie. Je vormt een college met 10 wethouder en een burgemeester.  

11 spelers die niet weten wie ze de bal moeten toespelen Ze hebben allemaal een andere visie op het spel. Dus vaak terug naar de Keeper (Aboutaleb). 

Ik benoem ze dan ook vaak als de raad van 11 narren van Rotterdam

Het getal elf wordt in Nederland wel als het dwazen - of gekkengetal genoemd (beide woorden bestaan uit 11 letters!). 11 speelt daarom een belangrijke rol tijdens het carnaval. 

Ik heb alle partijprogramma’s van de Rotterdamse partijen gelezen en nergens stond in, dat het wel goed zou zijn om het oude en nieuwe kamp in Hoek van Holland te verkopen?

Erger nog: er lagen aangenomen moties in de kast die hadden besloten om het juist niet te doen. Daar hebben Leefbaar Rotterdam, GroenLinks, SP en de PvdA voor gestreden. 

In 2009 hebben we met grote meerderheid besloten dat het recreatieoord  Hoek van Holland in beheer bij de gemeente Rotterdam zou blijven!

!n 2013 nog een zware commissievergadering gehad en werd dit nog eens bekrachtigd en beloofd om weer rust en het vakantiegevoel terug te brengen in Hoek van Holland.

Wat mij natuurlijk verbaast is dat er in 2017 opnieuw gesprekken zijn geweest om het park weer in de verkoop te gooien. U leest het goed: 2017.

Nog geen vier jaar later?

En ja! Nog onder een wethouder van Leefbaar Rotterdam kwamen de eerste geluiden. Nog niet erg concreet, maar toch.

Lijkt mij een goed idee om alle stukken, notities enz, op te vragen waar het recreatieoord Hoek van Holland wordt besproken? Een WOP-verzoek en de geheime stukken door de raad te laten beoordelen. Ben zelf niet zo van de geheime stukken waar de burger bij betrokken is, maar dan moet het maar. Ik ga er niet meer over.

Dus zou je zeggen tegen de partijen: zet het dan in je verkiezingsprogramma. Want dat niet doen geeft mij een gevoel van een laffe politieke cultuur.

Wij horen altijd dat politiek niet voor bange mensen is. Je moet wat durven. Maar als het programma geschreven moet worden loopt er dunne poep in plaats van inkt uit de pennen.

Ook over Feyenoord City zijn afspraken gemaakt. Die staan in de Position Paper en ook die afspraken worden met voeten getreden.

Op 11 mei 2017 is er gestemd over een programma met een heleboel mits en maren. Jos Verveen van D66 en ik waren binnen de coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 tegen.

De afspraken werden verwerkt in de Position Paper:

https://www.feyenoord-city.nl/wp-content/uploads/2020/02/Gemeentelijk-Position-Paper-FC_nov-2017.pdf

Dit document is nu afgedrukt op wc-papier van het stadhuis en er worden flink wat politieke billen mee afgeveegd. 

Als alles goed zou gaan, zou de bouw van een nieuw stadion beginnen in 2019 en zou die in 2022 zijn afgerond. Als het stadion er staat, moet de gebiedsontwikkeling er omheen nog beginnen.

Daar is tot heden nog niets van terecht gekomen. 

Op 20-12-2020 is het - ondanks alle boterharde afspraken van de raad – toch het bestemmingsplan vastgesteld. Ook ondanks alle amendementen en moties dat eerst de financiering rond moest zijn en we pas dan voor het bestemmingsplan zouden stemmen! 

Toch is het er met een kleine meerderheid van 1 stem door de gemeenteraad gejast!

Die ene stem?

Joost Eerdmans, die was ‘m gepaird. Hij zat nog op het toilet met de wc-rol in de hand.