Rond de jaarwisseling wordt er veel vuurwerk afgestoken door particulieren. Het gaat hier om consumentenvuurwerk.

Hoe werkt het? U mag vuurwerk afsteken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Op andere tijden is het verboden vuurwerk af te steken. Alleen professionele bedrijven mogen dat. Vuurwerk mag u alleen vandaag nog kopen bij een erkende handelaar. Op elk vuurwerkproduct moet goede Nederlandstalige gebruiksinformatie staan.

Legaal vuurwerk is te herkennen aan de aanduiding ‘bestemd voor particulier gebruik’. Op het etiket moet het volgende staan: een vermelding of afbeelding van het soort vuurwerk met de te verwachten effecten, de (handels)naam en het adres van de in Nederland gevestigde fabrikant, importeur of handelaar, het artikelnummer van de fabrikant en het productiejaar, een goede Nederlandstalige gebruiksaanwijzing, de minimumleeftijd van de persoon aan wie het vuurwerk verkocht mag worden, de zin: uitsluitend buitenshuis te gebruiken, de NEM: de totale hoeveelheid pyrotechnische stof in het product.

Voldoet vuurwerk niet aan alle bovenstaande criteria? Dan is het illegaal. U mag geen illegaal vuurwerk kopen of afsteken. Koop vuurwerk altijd bij een winkelier met een geldige vergunning.