De Zuid-Hollandse bibliotheken organiseren voor de 24e keer een finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor alle kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Ruim 430 basisscholen hebben hun schoolkampioen aangemeld. Deze schoolkampioenen laten in diverse bibliotheken horen hoe goed zij kunnen voorlezen. In Spijkenisse zijn de voorrondes op dinsdag 7 en donderdag 9 februari tussen 19:00 en 21:00 uur in Bibliotheek de Boekenberg.

De voorleeskampioenen van basisscholen in Spijkenisse lezen een fragment voor uit hun favoriete jeugdboek. Aan de jury de moeilijke taal om de voorlezers te beoordelen op onder meer tekstbegrip, tempo, stemgebruik en contact met het publiek.

De winnaars mogen zich ‘lokale voorleeskampioen’ noemen en zij gaan door naar de kwartfinale van zaterdag 11 maart in theater de Twee Hondjes, Hellevoetsluis. Na de kwartfinale volgt de provinciale finale die gehouden wordt op woensdag 19 april in het bibliotheektheater, Rotterdam. De hieruit voortvloeiende provinciale voorleeskampioen van Zuid-Holland zal onze provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op woensdag 17 mei 2017 in de schouwburg in Amstelveen.