Hoog bezoek donderdag in Spijkenisse. In de ‘Kansenfabriek’, gevestigd in voormalig verzorgingshuis de Marckenburgh kwam minister Stef Blok van Wonen langs voor de officiële opening.

“Ik denk dat er geen Spijkenisser is wiens oma en opa hier niet heeft gezeten”, vertelde wethouder Christel Mourik tegen de aanwezigen. Sloop van het ‘iconische’ pand aan de Eikenlaan kon de gemeente niet over het hart verkrijgen en dus is er een tweede bestemming voor bedacht.

Dit werd de ‘Kansenfabriek,’ inmiddels al enige tijd in bedrijf. Het pand is nu in beheer bij Livable, een onderneming die tot doel heeft weer leven te blazen in leegstaande panden. Allerlei creatieve ideeën worden er ten uitvoer gebracht. Er wonen nu zo’n 50 studenten en de bedoeling is dat dat er 145 worden. Dit tegen een lage huur van zo’n 400 euro per maand. De bewoners moeten als ruil wel wat terug doen voor de maatschappij. Zo houden de ‘Monkies’ er regelmatig bijeenkomsten om dichter bij jezelf te komen, zit er een dansschool en werken studenten ideeën uit. Twee van hen hebben een systeem ontwikkeld dat de watertemperatuur meet. Als er lange tijd geen activiteit is, kan dit inhouden dat de bewoner iets is overkomen. Ook werkt het preventief tegen legionella.

Anderen willen in de ‘Kansenfabriek’ onder meer een ‘walk-in clinic’ beginnen. Hier kunnen buurtbewoners terecht voor preventie zorgvragen, zoals het meten van de bloeddruk en glucose.

1611-kansenfabriekMinister Stef Blok (VVD) toonde zich onder de indruk van het initiatief. Na een rondleiding ging de bewindsman uitgebreid in gesprek met twee meisjes uit Spijkenisse die in het pand wonen. “Wat kan er nog beter?”,  vroeg hij. “De lift mag het wel wat beter doen,” lachten ze. Verder zijn ze erg tevreden over hun tijdelijke onderkomen.

Na een korte meditatie was de officiële opening met confetti. En voor iedereen was er biologische vruchtensap in kartonnen bekertjes.