Door een storing in rioolgemaal Brabant vorige week, is er rioolwater in de singels terechtgekomen in de wijken Sterrenkwartier en Akkers in Spijkenisse. Dit heeft vissterfte tot gevolg. Naast deze wijken zijn er ook op andere plekken dode vissen aangetroffen.

Er zijn al noodpompen geplaatst.  Het vervuilde water uit de singels werd naar het riool afgevoerd en schoon water werd de singels in gepompt, om zo de waterkwaliteit weer op peil te brengen. Tegelijkertijd werden de dode vissen verwijderd.

Ook in de singels in Groenewoud, Gildenwijk,  Sterrenkwartier, Waterland, De Akkers en gedeelte van het centrum zijn dode vissen aangetroffen. Na onderzoek bleek dat ook hier de waterkwaliteit slecht was. De dode vissen zijn inmiddels verwijderd en de singels worden nog steeds doorgespoeld om het zuurstofniveau zo snel mogelijk op het juiste peil te krijgen. Wethouder Mijnans: “We hebben als gemeente onze verantwoordelijkheid voor de leefomgeving en de volksgezondheid genomen en hebben in het weekend al de dode vissen laten verwijderen. Dergelijke situaties vragen immers direct om actie. Samen met de collega’s van het waterschap hebben we nu de maatregelen getroffen die nodig zijn om de situatie weer te normaliseren.”

Nog deze week praat hij met het Waterschap om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk weer genoeg vissen rondzwemmen in de singels.

 

Lees ook:

http://nissewaardsdagblad.nl/rioolwater-in-singels/