Hoogwaterdreiging of niet, een keer per jaar sluiten de Maeslantkering en Hartelkering hun deuren. Dit heet de functioneringssluiting van aanstaande zaterdag. Het Publiekscentrum Water bij Hoek van Holland is deze hele dag geopend met allerlei activiteiten voor jong en oud.

Rijkswaterstaat voert de jaarlijkse functioneringssluiting uit als voorbereiding op het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot 15 april. Eventuele technische of organisatorische problemen kunnen zo aan het licht komen, zodat deze nog voor het stormseizoen kunnen worden verholpen. De Europoortkering, gevormd door de Maeslantkering en de Hartelkering, beschermt met de achterliggende dijken bijna 2 miljoen mensen in Rotterdam, Nissewaard, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.

De sluiting start op zaterdag 17 september naar verwachting rond 15.00 uur en is goed te zien vanaf de uitzichtheuvel naast het Keringhuis. De datum en het tijdstip zijn onder voorbehoud, omdat deze onder invloed van natuurlijke omstandigheden kunnen wijzigen.

In het keringhuis bij de Maeslantkering is er een expositie en de mogelijkheid om rondleidingen te krijgen. Duur: 60 en 40 minuten Kosten: € 5,00 vanaf 18 jaar, € 2,50 tot 18 jaar.

Vanaf station Hoek van Holland Haven rijdt een pendelbus, evenals vanaf verschillende parkeerterreinen in de omgeving. Het keringhuis zelf is niet bereikbaar met de auto, uitgezonderd invaliden.