Het wordt nog dit jaar mogelijk om bij de RET met de mobiele telefoon, barcode of bankpas te betalen.

Dit liet de directeur van het vervoersbedrijf weten in zijn nieuwjaarstoespraak. De RET maakt momenteel alle toegangspoortjes geschikt voor het betalen – naast de gewone chipkaart – met mobieltjes, bankpassen en barcodes. Op korte termijn wordt samen met Vodafone en KPN gestart met het betalen met je mobieltje voor de eerste duizenden reizigers.

RET start deze zomer met betalen met barcode. Als eerste met het Luxor Theater, waarbij de theaterbezoekers hun vervoer online kunnen bestellen. De barcode geeft toegang tot het OV. Later dit jaar start ook een pilot waarbij de eerste reizigers in de metro van de RET en de trams van de HTM kunnen betalen met hun bankpas. “Deze nieuwe betaalmethoden komen niet in plaats van, maar als extra keuze naast de vertrouwde OV-chipkaart om het OV zo laagdrempelig en makkelijk mogelijk te maken”, zo stelde Pedro Peters.

Verder liet hij weten dat lightrail de toekomst is. Als voorbeeld gaf Peters de E-lijn tussen Rotterdam en Den Haag. Inmiddels vervoert de RET daar ruim 500% meer passagiers dan op de oude Hofpleinlijn. Het aantal reizigers in totaal is ook weer toegenomen: de bus en tram kon rekenen op een groei van 5 procent, de metro op een bescheiden 1 procent.
Later dit jaar wordt het spoor naar Hoek van Holland ook omgebouwd tot metro.