Het project 100-100-100 waarbij huishoudens 100 dagen 100 procent afvalvrij probeerden te leven, is geslaagd.

Dit laat de gemeente weten. Het project is een voorbode voor de nieuwe manier van afvalinzameling in de gemeente Nissewaard, dat in 2017 voor een groot deel van de gemeente wordt ingevoerd. Gemiddeld hadden de huishoudens 1,3 kg afval per week, nog een 10 procent van de normale hoeveelheid.

De deelnemers gaven volgens de gemeente aan dat afval scheiden eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Inmiddels zijn al meer dan 100 gemeenten in Nederland het project 100-100-100 gestart of uitgevoerd. De deelnemers sluiten het experiment officieel op 24 januari af tijdens een gezamenlijke bijeenkomst.

Gedurende de duur van het project kregen de deelnemers weekopdrachten. Zo moesten zij bij hun boodschappen al rekening houden met de verpakkingen en moesten zij foto’s maken van het afval dat zij bij de maaltijdbereiding produceerden.

Wethouder Mijnans, zelf een van de deelnemers, is tevreden over de resultaten: “De praktijk wijst uit, dat afval scheiden eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Ik ben dan ook trots op de behaalde resultaten en op de deelnemers die de afgelopen 100 dagen hun beste hebben gedaan hun afval zo goed mogelijk te scheiden. Laat dit succesvolle experiment ook de andere inwoners stimuleren in de toekomst hun afval beter te gaan scheiden.”

In Nissewaard wordt in 2017 het Omgekeerd lnzamelen doorgevoerd. Naast glas, chemisch afval en textiel, gaan inwoners hun afval ook scheiden in plastic en metalen verpakkingen en drankkartonnen, oud papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval. Die laatst genoemde afvalstromen worden thuis opgehaald en wat aan restafval overblijft, gooien inwoners zelf weg in een ondergrondse container bij hen in de buurt. De gemeente start in maart met de wijken Vogelenzang, Gildenwijk en Schenkel. In de loop van 2017 en 2018 volgende de andere wijken en dorpen van Nissewaard. (Foto: Willy de Vree, een van de deelneemsters)