Militairen en andere hulpdiensten oefenden maandag in de Rotterdamse haven. Tijdens ‘De Keten Bekeken’ dreigden op meerdere plekken in Rotterdam aanslagen met ‘vuile’ bommen. Aan CBRN-eenheden (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) en explosievenruimers van de landmacht, de politie en andere hulpdiensten de taak om dat te voorkomen.

De oefening was zo realistisch mogelijk. Een interventie-eenheid hield maandagochtend vroeg een busje met verdachten aan op de A15. Hierbij trof de politie-eenheid ontstekers aan. Vervolgonderzoek leidde tot een inval op een bedrijventerrein in het Botlek-gebied.

De ontwikkelingen volgden elkaar in hoog tempo op. Terwijl het ene onderzoek nog bezig was, kwam het bericht binnen dat 2 personen zich hadden opgeblazen.  Omdat ook hier mogelijk sprake was van besmetting met CBRN-stoffen, kwam het ontsmettingspeloton in actie.

Aan de oefening deden zo’n 600 militairen, agenten, brandweerlieden en medewerkers  van de ambulancedienst, het Havenbedrijf en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond mee.  ‘De Keten Bekeken’ maakt deel uit van een 3-daagse training die verder gaat op 12 en 14 oktober in het Trainingscentrum CBRN in Vught. (Foto: Defensie)