Bewoners van Geervliet en Heenvliet staan ‘volstrekt neutraal’ tegenover de brief die ze van de gemeente Rotterdam hebben gekregen over de windmolens bij de Hartelbrug. Wellicht komen er nog een aantal bij.

Jan de Rijke zit in de bewonersorganisatie Buren van Botlek. Hij is niet gelukkig met de plannen van de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland voor nog meer windmolens vlakbij Geervliet en Heenvliet. “Wij blijven op ons standpunt dat de turbines weg moeten.” Er nog meer bij bouwen is al helemaal onbespreekbaar.
Regelmatig stonden de bewoners, exploitant XL Wind en de gemeente Rotterdam tegenover elkaar in de rechtszaal. Inmiddels is bedongen dat de huidige turbines niet meer ’s nachts mogen draaien. Ook komen er dempers op zodat de geluidsoverlast afneemt.

De Rijke zegt dat de bewoners zich in de steek gelaten voelen. “We hebben al meer dan 5.200 klachten ingediend bij de DCMR. Maar als er dan niks mee gedaan wordt”, verzucht hij. De problemen worden volgens hem ‘volledig gebagatelliseerd.’
Op 4 oktober is er in het stadhuis van Nissewaard een informatieavond over de plannen. De Rijke hoopt ‘dat er heel veel bewoners komen.’

De provincie heeft recent laten onderzoeken welke locaties er al dan niet geschikt geacht worden voor het bijbouwen van windmolens. Voor de strook bij de Hartelbrug is wel een licht negatief advies gegeven in verband met de geluidsoverlast en de slagschaduw.

In 2014 zijn de huidige windmolens geplaatst zonder dat de bewoners hiervan op de hoogte waren. Dit was mogelijk omdat de turbines op Rotterdams grondgebied staan.