Vaak vraag ik mij af hoe het andere geslacht over vrouwen denkt. Wat gaat er door het mannelijke brein heen? In sommige landen worden vrouwen als minderwaardig weggezet. Door geloof of cultuur wordt dit vanaf jongs af aan aangeleerd. Terwijl het de vrouw is die een man negen maanden lang voorziet van hun eerste appartement. Van Hongkong tot (1 spatie minder) Azerbeidzjan woont iedere heer de eerste negen maanden in hetzelfde appartement genaamd de baarmoeder. De enige huisvesting van vlees en bloed. Een mooier, wonderlijker, liefdevoller, verfijnder, warmer onderkomen bestaat er niet.

Het is voor mij dan ook een raadsel waarom wij vrouwen op sommige plekken nog steeds onderdrukt en of slecht behandeld worden. De vrouw zou op handen gedragen moeten worden. De onvoorwaardelijke liefde van een moeder is mooi goed. Eén van onbeschrijfelijke waarde. Zwanger zijn en het baren van kinderen zou boven aan de Unesco-lijst van beschermd erfgoed moeten prijken. De werkelijkheid is anders. Mannen, gelukkig bij lange na niet allemaal, zijn zacht uitgedrukt, apart in hun denk- en handelswijze. De heerschappen verwachten in sommige gevallen het onmogelijke.

De man wil dat wij gezellig mee-eten. Eén van de jongens zijn, rap met hen een pintje hijsen. Omdat wij niet als ongezellig te boek willen staan, kauwen wij er gezellig op los, heffen wij de glazen en proosten met name in de Westerse wereld en daar waar dit door geloof niet als verboden wordt beschouwd heldhaftig mee. Van spijzen en dranken moet je plassen en poepen, zo werkt het lichaam van een levend wezen. Wat er in gaat, moet er óók weer uit. Dit wordt door menig man niet als poep-chic beschouwd. Een dame hoort geen klinkende scheet te laten, laat staan haar rugwervel te verlengen. Zij krijgen het op hun heupen dat de vrouw door al die mondverwennerij een Barbamama-vorm aanneemt. Dat is uitgesloten.

Hoe hoger onze naaldhakken hoe sexyer, maar wel in het Vierdaagse-tempo blijven lopen op de klinkers en kinderkopjes. Vruchtbaar zijn dat is een pre, wel graag zonder de maandelijkse rode golf. Geen klaagzang over pijntjes, gewoon doorkoken, elke dag wat anders op de stoof. Waarop zij ons eens in de zoveel tijd genadeloos neersabelen. ,,Eten wij alweer dit of wederom dat?” Op de vraag wat er dan wél gekookt moet worden, komt doorgaans geen reactie.

Daar moet naar geraden worden. Grote groepen mannen weten niet meer wat het is om galant te zijn. Zij laten het afweten bij de bagageband op de luchthaven, moeder de vrouw mag met huilende koters aan haar been zelf de koffers van de band rukken. Heren houden de deur niet open of lopen niet om, om de portier van de auto open te houden voor hun vrouw, moeder, dochter of zus om deze te laten instappen.

Heren die vrouwen met alle egards behandelen, lijken tot een uitstervend ras te behoren. Wat zou het fijn zijn als de man weer iets meer zijn best zou doen. Zich bedenkt dat het vrouwelijke lichaam in welke maat dan ook fabelachtig is. Het liefst zou ik zien dat mannen bedenken dat wij veel kunnen en ook daadwerkelijk doen, maar geen van ons Harry Potter is.