PVV-voorman Geert Wilders was vorige week zaterdag in Spijkenisse te vinden. Iets na 11.00 uur kwam hij de hoek omgelopen op de Zijlstraat pal naast de Dorpskerk en de Markt. Inmiddels had de hele wereldpers zich daar verzameld. Van het Nissewaards Dagblad tot de BBC en van Spijkviews tot persbureau Reuters: allemaal wilden ze Wilders voor de camera krijgen.

De veiligheidsmaatregelen waren zoals bekend enorm. Er stonden vrachtwagens en containers om de straten te blokkeren, de aanslag in Berlijn stond nog vers in het geheugen. Vele tientallen agenten en minstens even zoveel beveiligers hielden alle bewegingen nauwlettend in de gaten.

Enkele honderden meters bewoog de PVV-leider zich rondom de Markt. Hij werd omringd door een cordon aan beveiligers en politieagenten. Voor de camera’s deed hij zijn verhaal. Slechts enkele tientallen aanhangers waren op de komst van Wilders afgekomen. Enkelen gingen het hem op de foto.

Het hele bezoek duurde krap een half uur. Wilders stapte weer in de auto en ging er vandoor. Wat kost dit hele circus de gemeente nu, vroeg Nissewaard Lokaal afgelopen woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering aan burgemeester Salet. 7.000 euro, antwoordde zij. Deze kosten zijn gemaakt door bijvoorbeeld medewerkers die de komst moesten voorbereiden. Ook zijn er bloembakken verplaatst en moesten er containers worden neergezet.

De vergelijking is wellicht wat krom maar het budget voor Koningsdag ligt meestal rond de 10.000 euro. Geld dat verdeeld wordt over alle ruim 85.000 Nissewaarders, van jong tot oud.

Dit doet de vraag rijzen: wie moet de kosten van de beveiliging van politici dragen? Is dat de politicus zelf of mag de overheid en uiteindelijk dus de burger bijspringen? Geert Wilders is zeker populair in Spijkenisse. Tijdens de laatste , maar er zijn ook velen die niet achter hem staan. Wat vindt u? Laat uw reactie achter op onze Facebookpagina.

Lees ook:

Veel veiligheidsmaatregelen rondom komst Geert Wilders

Warm welkom voor Geert Wilders in Spijkenisse